ProMedicum Dental Fogászati Központ

PRO Medicum fogászati központ • Cím: 8200 Veszprém, Nárcisz utca 2.
www.promedicum.hu • info@promedicum.hu • Telefon/Fax: (00-36) 88/444-644 • Mobil: (00-36) 30/9463-145

Gyökérkezelés

Fogaink nemcsak saját keringéssel, anyagcserével rendelkeznek, hanem idegszálakat is tartalmaznak. Az ideg-és érképletek a fogak belsejében futnak és különféle tényezők (pl.: mély fogszuvasodás, ütés, fogkorona törése) hatására begyulladhatnak.

A fogbélgyulladás többnyire fájdalommal jár és a fog belsejében található élő szövegeket elpusztítja. Ilyenkor a fog belső részének teljes tisztítására, majd betömésére van szükség. Ez a folyamat a gyökérkezelés.

A gyökérkezelés megmentheti a beteg fogat. Ne feledje, a foghúzás nem a megoldása a problémának, hanem a kezdete.

Gyökérkezelés során, érzéstelenítést követően feltárják a fog belsejét, meghatározzák a gyökércsatornák hosszát (ez történhet röntgen vagy elektromos hosszmeghatározó műszer segítségével), majd kitisztítják és feltágítják a csatornákat.
Szükség esetén egy tisztító, fertőtlenítő, gyulladás-csökkentő pasztát belehelyeznek és ideiglenesen lezárják a fogat (csak ritka, indokolt esetben hagyják a csatornákat nyitva), megakadályozva ezzel a további felülfertőződést. A gyökértömés elkészítésével a fog üregrendszerét tökéletesen elzárjuk a szervezettől. A gyökérkezelés után az esetek többségében a kezelt fog panaszmentessé válik, mivel a fertőzött baktériumokban dús törmeléket eltávolításra került és a fog belsejét fertőtlenítették.

Előfordulhat, hogy a gyökérkezelés után 1-2 napig érzékeny marad a fog vagy egy ideig még ráharapásra érzékeny, de ez már nem jelent éles fájdalmat (a gyökércsúcs körüli terület gyulladása nem szűnik meg egyik pillanatról a másikra).
A nagy felületen tömött fogakat, a gyökérkezelés után érdemes koronával beborítva megvédeni, mert gyökérkezelés után a fogak élettelenek (keringésük megszűnt), így idővel törékennyé válnak.

Elfogadjuk bankkártyáját is!