ProMedicum Dental Fogászati Központ

PRO Medicum fogászati központ • Cím: 8200 Veszprém, Nárcisz utca 2.
www.promedicum.hu • info@promedicum.hu • Telefon/Fax: (00-36) 88/444-644 • Mobil: (00-36) 30/9463-145

Rögzített fogpótlások, Koronák, Hidak


A fogaknak számos feladata van. Ezek közül a legfontosabb a rágás, de ezen kívül szerepük van a hangképzésben, az arc harmóniájának kialakításában. A hiányzó fogak pótlása, már egyetlen fog hiánya esetén is nagyon fontos. A fogsoron belül az egyes fogak hiánya a fogak elmozdulásához illetve vándorlásához vezethet, ezáltal újabb problémákat okozva. A fogpótlások feladata rágóképesség helyreállítása, a beszédzavar megszüntetése, esztétikai hátrányok javítása, az arc harmóniájának visszaállítása és a fogatlanság miatt később kialakuló elváltozások megelőzése.

A fogelvesztés okai lehetnek pl. fogszuvasodás, a fogágy gyulladása, trauma, az állcsontok életkorral járó sorvadása stb.

A fogpótlások lehetnek:

  • Fix vagy rögzített fogpótlások (koronák, hidak)
  • Kivehető fogpótlások (részleges, teljes fogsorok)
  • Léteznek még az úgynevezett kombinált fogpótlások is, amik a két típus ötvözetei: ilyenkor a kivehető részt a fogpótlás fix részéhez kapcsoljuk különféle rögzítőeszközök segítségével. kombinált fogpótlások

Fix vagy rögzített fogpótlások

A rögzített (fix) fogpótlások a megfelelően előkészített, lecsiszolt fogakhoz vagy az implantátumokhoz rögzített (cementezett), a szájból el nem távolítható pótlások. Eltávolításukhoz orvosi segítségre van szükség. A foghiányok pótlására leggyakrabban a koronák illetve hidak szolgálnak

Korona

Azokban az esetekben, ha a fog olyan mértékben károsodott, hogy töméssel vagy betéttel nem állítható helyre koronát készítünk. A korona elkészítéséhez a károsodott fogat le kell csiszolni, majd a mintavételt követően a fogtechnikai laborban készül el a végleges fogpótlás. A kezelés helyi érzéstelenítésben történik és teljesen fájdalommentes.

Híd

A híd olyan rögzített fogpótlás, ahol a hiányt pótló műfogak a megfelelően előkészített pillérekre (maradék fogakra, gyökerekre vagy implantátumokra) cementtel rögzülnek. A szájban csak annyi helyet foglal el, mint a természetes fogak.

A rögzített fogpótlásokat anyaguk alapján több csoportba sorolják. A híd anyaga lehet műanyag. Ezt elsősorban ideiglenes hidak készítésére használják. A leggyakrabban a fém-kerámia, úgynevezett porcelán hidakat alkalmazzák. Ezeknél a fogpótlásoknál egy, a fogakkal érintkező fémváz, és az erre égetett porcelán alkotja a hidat. Viszont esztétikai előnyök  és az egyre terjedő allergiás panaszok miatt  egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fémmentes hidak. A cirkónium-oxid, a kerámia és a kompozíciós anyagok a legelterjedtebbek. A legnagyobb jövő talán a cirkónium-oxidé, melyből akár teljes állcsontra kiterjedő fogpótlások, körhidak is készülhetnek, hiszen fizikai tulajdonságai kitűnőek, és teljesen élethű pótlást lehet készíteni belőle.

Cirkonoxid a tökéletes fehérség

A cirkon az egyik legősibb és leggyakrabban előforduló szilikátásvány, melyből cirkóniumoxid nyerhető és ilyen formájában számos kedvező tulajdonsága miatt a modern fogászatban, a 90-es évektől széles körben alkalmazott. Magas fényáteresztő képességének köszönhetően kiváló esztétikai eredményt és természetes hatást eredményez. Mivel teljesen fémmentes anyag, a kutatások szerint nem allergizál, kíméli a fogínyt, jól tisztítható, a hideget és meleget kevésbé vezeti tovább, mint a fém tartalmú fogpótlások.

Előnyei többek között:

  • transzparens
  • jól színezhető
  • nincsenek sötét ínyszélek
  • teljesen fémmentes
  • extrém szilárdság
  • hosszú élettartam
  • jó élettani hatás

A ProMedicum fogászati központban a legmodernebb  CAD/CAM technológiával készülnek cirkónium fogpótlások.

A páciens célja a fogpótlás során a saját fogak érzetének elérése esztétikailag és funkcionálisan. A különböző modern anyagoknak és technológiáknak köszönhetően fogorvosaink maradéktalanul ki tudják elégíteni pácienseink ezen igényét.

Elfogadjuk bankkártyáját is!